Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
Date şi mesaje-cheie despre sarcina adolescentină

Date din Republica Moldova

·        Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012. 

·        Deşi, rata natalității adolescentine din Republica Moldova a scăzut în ultimele două decenii, aceasta este încă înaltă comparativ cu țările din Europa: Suedia (5,9); Elveţia (4,1); Danemarca (5,5).

·        36% adolescenţi cu vârste cuprinse între 15-19 ani au avut o experienţă de relații sexuale, cu toate acestea doar jumătate din ei au folosit prezervativul la prima lor relație sexuală.  

·        Diferenţa în rata fertilității adolescentine în mediul urban (13,01‰) şi în zonele rurale (31,39 ‰) poate fi explicată prin inegalităţile în ceea ce privește accesul la informaţii şi educaţia privind sexualitatea.

·        Proporția adolescenților cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani care nu utilizează în prezent nici-o metodă contraceptivă a crescut de la 5.6% în 2003 până la 9% în 2012 şi proporţia celor care folosesc pastile drept contracepție a scăzut – de la 17.4% în 2003 până la 8,8% în 2012.

·        incidenţa HIV printre tinerii cu vârsta cuprinsă între 15-24 ani - 21,28/100.000 în 2012 (incidenţa HIV totală a fost de 18,5 /100.000) şi 10,5/100.000 în 2001.

·        Ținând cont de faptul că aproximativ 1/3 din adolescenții cu vârsta cuprinsă între 10-19 ani locuiesc cel puţin fără un părinte şi 10% din adolescenţi locuiesc fără ambii părinţi, rolul educaţiei privind sexualitatea în şcoli devine de o importanţă critică. 

 

Date globale

·        Aproximativ 16 milioane de fete cu vârstă de 15-19 ani nasc în fiecare an. 

·        Complicaţiile aferente sarcinii și naşterii continuă să fie principala cauză de deces în rândul adolescentelor cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în țările cu venituri mici și medii.

·        Numărul de naşteri a femeilor cu vârsta de 15-19 ani, la 1.000 femei din această grupă de vârstă în Europa de Est și Asia Centrală.

 

Probleme cheie:

·        Sarcina adolescentină nu este doar o problemă de sănătate. Aceasta este adânc înrădăcinată în sărăcie, inegalitatea de gen, violenţa, dezechilibrele de putere dintre fete şi partenerii acestora, lipsa de educaţie, şi eşecul sistemelor şi instituţiilor care de altfel ar trebui să protejeze drepturile acestora.

·        Cele mai tinere mame care sunt gravide pentru prima dată, de asemenea, poartă un risc semnificativ ridicat de deces la naștere şi dezabilități.

·        Căsătorite sau necăsătorite, fetele rămân gravide din mai multe motive complexe. Sarcina ar putea fi accidentală, în rezultatul experimentării fără cunoştinţe necesare pentru a o preveni.

·        Probabilitatea nașterii unui copil mort şi decesul este de 50 la sută mai mare pentru copiii născuţi de mame mai tinere de 20 de ani decât pentru copiii născuţi de mame cu vârsta între 20-29 ani. 

·        Sarcina adolescentină este o problemă de dezvoltare. Preţul sarcinii adolescentine constă în pierderea potențialului: educaţia redusă, lipsa oportunităţilor, opţiuni constrânse de viaţă şi sărăcia aspră pentru cei mai săraci, mamele tinere care nasc pentru prima dată şi comunităţile acestora.

 

Mesaje cheie:

·        Alegerile si deciziile pe care le iau adolescenții și tinerii de astăzi, sau care sunt obligaţi să le ia de alții, despre sexualitatea lor, relațiile intime, căsătorie şi fertilitate vor influenţa în mod critic asupra faptului dacă ei pot sau nu profita din plin de oportunităţile aferente educaţiei, ocupării forţei de muncă şi participării politice.

 

·        Trebuie să investim în fetele adolescente pentru binele acestora.  Fetele educate şi sănătoase au posibilitatea de a-și realiza potenţialul lor deplin şi de a-și revendica drepturile sale.

 

·        De asemenea, probabilitatea este mai mare ca ele să se căsătorească mai târziu, să aibă copii mai sănătoși şi să câştige venituri mai mari. 

 

·        Acestea pot contribui la ridicarea să și a familiilor sale prezente şi viitoare din sărăcie.  Acestea vor fi o forţă pentru schimbare în comunităţile lor şi generaţiile viitoare.

 

·        Investițiile strategice şi timpurii în educația, sănătatea şi traiul fetelor adolescente, împreună cu protecţia drepturilor lor pot avea numeroase efecte pozitive asupra vieţilor adolescentelor, inclusiv reducerea sărcinei, care este riscantă sau neintenţionată.

 

 

Ce poate face Guvernul Republicii Moldova:

Ø  Accesul la educația privind deprinderile de viață de calitate în şcoli.  Această educaţie trebuie să fie adecvată vârstei şi aceasta ar trebui să fie predată de profesorii care au beneficiat de instruire în acest domeniu. Există dovezi copleşitoare privind impactul pozitiv al educaţiei privind sexualitatea asupra bunăstării şi sănătății tinerilor.

Ø  Accesul la serviciile de sănătate de calitate prietenoase tinerilor.  Totuși, doar 15% din adolescenţi au avut acces la servicii de sănătate prietenoase  tineretului.  Investiţia curentă a guvernului şi partenerilor de dezvoltare în extinderea acestor servicii în toate regiunile ţării este un angajament solid al statului față de îmbunătăţirea sănătăţii sexuale şi reproductive a tinerilor. 

Ø  Cu toate acestea, abordarea prietenoasă tinerilor trebuie să fie integrată în toate facilităţile şi serviciile de asistenţă medicală primară. Guvernul trebuie să asigure, de asemenea, faptul că atitudinile prestatorilor de servicii de sănătate nu restricționează accesul adolescenţilor la servicii şi informaţii adecvate de care au nevoie. Şi aceste servicii trebuie să protejeze dreptul adolescenţilor la intimitate, confidenţialitate, respect şi consimţământul informat.

Ø  Participarea tinerilor în procesul de luare a deciziilor.  Mai multe oportunităţi pentru adolescenţi, în special pentru fete, la participarea egală în procesul de luare a deciziilor va îmbunătăţi bunăstarea şi calitatea vieţii acestora.  Guvernul ar trebui să consolideze astfel de oportunităţi pentru tineri ca aceștia să înveţe drepturile şi responsabilităţile sale, promovând participarea socială şi politică a acestora şi înlăturând obstacolele care afectează contribuţia deplină a acestora la societate.

Sursa: UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie.Altele din Noutati si Evenimente

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor
Citeşte mai mult...
Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.
Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
Citeşte mai mult...
O campanie cu genericul „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” adresată adolescenţilor a fost lansată sâmbătă, 5 aprilie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA” din Chişinău. Campania are ca scop prevenirea comportamentelor riscante în rândurile adolescenţilor.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare. Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 146   Total azi: 30

PAGINA ÎN SUS