Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
SUMARUL RAPORTULUI Situația Populației Lumii 2013 Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine

SUMARUL RAPORTULUI Situația Populației Lumii 2013

Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine

În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare.  Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.

Fetele cu vârsta sub 15 ani reprezintă 2 milioane din totalul anual de 7.3 milioane de mame tinere adolescente noi; dacă tendinţele actuale vor continua, numărul naşterilor fetelor cu vârsta sub 15 ani ar putea crește până la 3 milioane pe an în 2030.

Situația Populației Lumii din 2013, publicată de către UNFPA, ONU pentru Populaţie, evidenţiază principalele provocări ale sarcinii  adolescentine şi impactele serioase ale acesteia asupra educaţiei, sănătății şi angajării în câmpul muncii a fetelor pe termen lung.  Raportul, de asemenea, indică ceea ce poate fi făcut întru stoparea acestei tendinţe şi protejarea drepturilor si bunăstării fetelor.

În fiecare regiune a lumii, fetele sărace, slab educate şi din zonele rurale sunt mai expuse riscului de a rămâne însărcinate decât fetele mai bogate, mai urbane și cu studii mai bune.  Fetele din minorităţile etnice sau grupurile marginalizate, şi cele care au un acces limitat sau nu au acces la sănătate sexuală şi reproductivă, de asemenea, sunt expuse unui risc mai mare.

Conform raportului, sarcina are consecinţe majore asupra sănătăţii fetei deoarece problemele de sănătate sunt mult mai probabile în cazul în care ea rămâne gravidă prea curând după atingerea pubertății.  Aproximativ 70.000 de adolescente din ţările în curs de dezvoltare decedează anual din cauze legate de sarcină și naștere.  Adolescentele însărcinate tind să fie din familii cu venituri mici şi sunt nutritiv epuizate.

Raportul arată că fetele care rămân în scoală mai mult timp sunt expuse unui risc mai mic de sarcină. Educaţia pregăteşte fetele pentru viitoarele locuri de muncă şi trai, ridică gradul de încredere în sine şi statutul acestora, şi le oferă mai multe oportunități de a participa la luarea deciziilor care le afectează vieţile lor.  Educaţia, de asemenea, reduce probabilitatea căsătoriilor copiilor şi întârzie nașterea, în cele din urmă ducând la rezultate mai sănătoase la naştere.

Raportul aplică un cadru ecologic cu mai multe niveluri, care arată că sarcina adolescentină nu apare în vid.  Aceasta este consecinţa unei combinaţii de factori, inclusiv sărăcia, acceptarea de către familii și comunități a căsătoriei copiilor şi eforturi inadecvate privind menţinerea fetelor în școală.  Mai mult ca atât, aceste sarcini, în special în rândul fetelor cu vârsta sub 15 ani, nu sunt rezultatul unei alegeri deliberate, ci mai degrabă a absenţei alegerilor şi circumstanţelor din afara controlului fetelor.  Sarcinile timpurii reflectă neputinţa, sărăcia şi presiunile – din partea partenerilor, colegilor, familiilor şi comunităţilor.  Şi, în prea multe cazuri, acestea reprezintă rezultatul violenţei sau coerciției sexuale.

Fetele cu vârsta sub 15 ani au vulnerabilităţi speciale, şi nu au fost întreprinse eforturi suficiente pentru a înţelege şi răspunde la provocările lor speciale şi descurajatoare, spune raportul.  Eforturile de prevenire a sarcinilor printre fetele cu vârsta mai mare de 15 ani, sau pentru susținerea adolescentelor mai mari care sunt însărcinate sau care au născut, s-ar putea să nu fie potrivite sau relevante pentru adolescentele mai tinere.  Acest grup deosebit de vulnerabil necesită abordări strategice față de situaţia lor unică.

Sarcina adolescentină este atât o cauză cât şi o consecinţă a încălcării drepturilor. Sarcina subminează capacitatea unei fete de a-şi exercita drepturile la educaţie, sănătate şi autonomie.  În sens invers, atunci când o fată nu este în măsură să se bucure de drepturile sale de bază, ea este mai vulnerabilă la sarcină.

Pentru aproape 200 de adolescente, în fiecare zi, sarcina timpurie duce la încălcarea drepturilor primordiale: decesul.

Conform Convenției privind drepturile copilului, orice persoană sub vârsta de 18 ani este considerată un copil.  Copiilor le sunt acordate protecții speciale necesare vârstei acestora.   Promovarea acestor protecții poate ajuta la eliminarea multor condiţii care contribuie la sarcina adolescentină şi atenuarea consecinţelor pentru fată, familia şi comunitatea acesteia.  Aceasta o să pună capăt cercului vicios al încălcărilor drepturilor, sărăciei, inegalității, excluderii şi sarcinii adolescentine.

Raportul constată că unele autorităţi guvernamentale şi comunităţi au reușit să reducă nașterile adolescentine prin acţiuni destinate realizării altor obiective, cum ar fi menținerea fetelor în școli, prevenirea infectării cu HIV, stoparea căsătoriilor copiilor, consolidarea capitalului uman al fetelor, abilitarea fetelor pentru luarea deciziilor privind viaţa şi promovarea drepturile lor fundamentale.

Multe ţări au întreprins măsuri destinate în mod special prevenirii sarcinii adolescentine, iar în unele cazuri, susținerii fetelor care au rămas însărcinate. Cu toate acestea, multe dintre aceste măsuri au fost corelate în principal cu schimbarea comportamentului fetei, fără abordarea cauzelor subiacente, inclusiv inegalitatea de gen, sărăcia, violenţa şi coerciția sexuală, căsătoria copiilor, presiunile sociale, şi atitudinile şi stereotipurile negative despre fetele adolescente.  Strategiile frecvent au neglijat rolul pe care băieţii şi bărbaţii îl pot juca în abordarea şi prevenirea sarcinii adolescentine.

Situația Populației Lumii din 2013 încurajează îndepărtarea de la intervenţiile direcţionate spre fete la abordări cuprinzătoare care consolidează capitalul uman al fetelor, le ajuta să ia decizii despre viaţa lor, inclusiv aspecte de sănătate sexuală şi reproductivă, şi le oferă oportunităţi reale, astfel încât maternitatea să nu fie privită drept unicul lor destin.  Această nouă abordare trebuie să vizeze circumstanţele, condiţiile, normele, valorile şi forţele structurale care perpetuează sarcina adolescentină pe de o parte şi care izolează şi marginalizează fetele însărcinate pe de altă parte. 

Fetele trebuie să aibă acces atât la servicii de sănătate sexuală şi reproductivă cât şi la informaţii.  Ele trebuie să fie eliberate de sub presiunile economice şi sociale care de prea multe ori se transformă într-o sarcină, precum și sărăcie, sănătate slabă şi potenţial uman nerealizat, care o însoțesc.

Soluționarea problemei aferente sarcinii nedorite printre adolescenţi necesită abordări holistice.  Din motiv că provocările sunt mari şi complexe, nici un sector sau organizaţie nu poate face față acesteia de sine stătător.  Doar prin lucrul în parteneriate, între sectoare, şi în colaborare cu însuși adolescenţii, pot fi eliminate constrângerile asupra progresului lor.

 

SURSA : UNFPA, Fondul ONU pentru Populaţie Altele din Noutati si Evenimente

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor
Citeşte mai mult...
Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.
Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
Citeşte mai mult...
O campanie cu genericul „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” adresată adolescenţilor a fost lansată sâmbătă, 5 aprilie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA” din Chişinău. Campania are ca scop prevenirea comportamentelor riscante în rândurile adolescenţilor.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 146   Total azi: 31

PAGINA ÎN SUS