Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
„Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” – campanie de sănătate lansată prin 8 filmuleţe create de adolescenţi. 8 FILMULEŢE VIDEO, aici

Campana este realizată de Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, cu susţinerea Ministerului Sănătăţii şi Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC), în cadrul proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

„Doar împreună cu tinerii putem face lucruri valoroasă pentru sănătatea și dezvoltarea lor. Tinerii au făcut nu doar niște filme, ci au transmis mesaje semenii lor despre sănătate fără probleme și dragoste fără complicații”, a spus Galina Leșco, Directorul Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” și Coordonator Național al Proiectului „Generație Sănătoasă”.

Campania „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!”, care este parte a unei iniţiative mai ample „Vreau o Generaţie Sănătoasă!”, a demarat odată cu lansarea în spaţiul online a 8 filme de 1 minut, realizate de 16 adolescenţi de 14-18 ani, în prezența tinerilor, partenerilor și reprezentanților serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor din toată țara, reuniți cu această ocazie la Chișinău.

„Mesajele acestor filme sunt foarte adevărate și credibile, pentru că sunt spuse de tineri, de la egal la egal, pentru semenii lor, iar situațiile sunt luate chiar din viață”, a afirmat, în cadrul evenimentului, Tatiana Zatîc, Şefa Direcţiei Asistență Medicală Primară a Ministerului Sănătății.

Anterior, tinerii au identificat comportamentele care le pot afecta sănătatea şi au formulat soluţii – comportamente sigure, care-i pot proteja. Ei au învăţat să elaboreze mesaje video pentru a promova mesajele de sănătate: au scris scenarii, au regizat filmele de 1 minut şi au jucat rolurile în calitate de actori. Cei 16 adolescenţi au creat filmele cu ajutorul specialiştilor de la Centrul Media pentru Tineri şi cu ajutorul specialiştilor în sănătate de la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA”.

„Aceste filme sunt adevărate spoturi sociale și sunt deopotrivă valoroase și pentru adulți, și pentru adolescenți. Prin aceste filme părinții pot înțelege mai bine cu ce situații se confruntă copiii lor”, a menționat Natalia Cernat, Coordonator Comunicare la Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC).

Filmele pot fi vizionate aici: http://goo.gl/87hcrE

 

Prin filmele lor, adolescenţii au abordat cele mai frecvente probleme cu care se confruntă semenii lor:

1.       Percepţia imaginii de sine - „Doar o vârstă”

2.       Presiunea grupului de semeni - „Fata cu ceaiul”

3.       Negocierea unei relației sexuale - filmul „Dacă mă iubești…”

4.       Consumul de tutun şi alcool - „Meciul de baschet”

5.       Problemele de nutriţie - „Sunt frumos și sănătos”

6.       Violenţa - „Bătaia”

7.       Intimidarea - „Colegii mei” si Suicidul - „Superman”.

În aceste filme tinerii promovează din perspectiva lor şi, deseori cu umor, soluţii pentru o viaţă fără tutun şi alcool, fără violenţă şi intimidare, fără depresii şi suicid. Tinerii optează pentru sănătate fără probleme şi dragoste fără complicaţii.

Ideea promovată de adolescenţi şi adulţii mentori este simplă: există comportamente protectoare şi bine ar fi să le cunoaştem şi să le deprindem.

Începând din 5 aprilie 2014, tinerii promovează filmuleţele pe reţelele de socializare, bloguri, pagini web personale.

 


Altele din Noutati si Evenimente

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor
Citeşte mai mult...
Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.
Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012.
Citeşte mai mult...
Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare. Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 146   Total azi: 30

PAGINA ÎN SUS