Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
Situaţia privind sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor în Republica Moldova

Situaţia privind sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor în Republica Moldova

 • Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova.
 • Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
 • Circa jumătate din adolescenţii din mediul rural, trăiesc fără părinţi, care sunt plecaţi la muncă peste hotare. Aceasta sporeşte vulnerabilitatea lor la situaţii de risc.
 • 36% dintre adolescenţi cu vârsta între 15-19 ani întreţin relaţii sexuale, arata Studiul „Cunoştinţe, atitudini, practici” (KAP) 2012 privind sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor.
 • Fiecare al patrulea adolescent, care întreţine relaţii sexuale, nu foloseşte mijloace de contracepţie. Totuşi, în ultimii ani s-a înregistrat o sporire a ratei de utilizare a prezervativului: de la 47 % la 61 % (KAP, 2003 şi KAP, 2012).
 • Incidenţa ITS (sifilis şi gonoree) în rândul adolescenţilor cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani este de circa 180 de cazuri la 100 000 mii persoane relevante, acesta fiind cel mai mare indice din regiune.
 • Incidenţa HIV în rândul tinerilor de 15-24 ani este de 21,28 cazuri la 100 000 mii persoane relevante (pentru comparaţie: 16,08 în 2006).
 • Rata sarcinii precoce a înregistrat o uşoară scădere, de la 26 (2008) la 25 de cazuri (în 2012) la 1000 de tinere cu vârstă 15-19 ani. În mediul rural indicatorul este de 2 ori mai mare decât în mediul urban.
 • Adolescenţii care vorbesc cu părinţii sau cu alţi maturi despre sexualitate şi dezvoltare, încep viaţa sexuală cu un an mai târziu decât semenii lor care nu au această oportunitate. (KAP, 2012)
  • Fiecare al 11-lea adolescent (10-19 ani) a spus că fumează,
  • 72% - au folosit alcool,
  • 11% - li s-au oferit droguri
  • 3% - au utilizat droguri. (KAP, 2012)
 • Rata cazurilor de suicid a sporit cu 40% din 2007 până în 2011,
 • numărul de cazuri de suicid este de 10 ori mai mare în rândul băieţilor.
 • Jumătate din adolescenţi spun că ştiu despre unii colegi care au suferit de violenţă fizică.
 • Numărul adolescenţilor cu probleme de dezvoltare fizică din cauza dereglărilor de nutriţie a sporit din 2008 până în 2012:
  • de la 16,5% la 19,7%  (10-11 ani)
  • 13,6% 2008, la 16% (14-15 ani).

 

70 la sută din decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de comportamente riscante iniţiate în perioada adolescenţei (OMS).

Ţinând cont de aceste statistici, Ministerul Sănătăţii a demarat în 2011 procesul de extindere a serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor la nivel naţional.

Eforturile Guvernului în cadrul acestui proces sunt susţinute de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC) prin intermediul proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

Începând cu 2012, Compania Naţională de Asigurări în Medicină finanţează serviciile  în toate raionale ţării.

În prezent, în ţara noastră funcţionează 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor.

Doar în 2013, circa 140 de mii de tineri au beneficiat de serviciile Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, triplu faţă de anul precedent.

Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor oferă servicii de informare, consiliere, serviciile medicale integrate de asistenta psiho-socială.

Oferind serviciile prietenoase, Centrele muncesc pentru a reduce impactul negativ al unor fenomene sociale asupra sănătăţii tinerilor ce conduc la următoarele probleme:

 • infecţiile cu transmitere sexuală
 • sarcina precoce,
 • probleme de sănătate mintală
 • consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri, etc.)
 • tulburări psiho-emoţionale şi de personalitate
 • probleme de sănătate în rezultatul violenţei
 • dereglări de nutriţie, în special malnutriţia
 • tulburări de dezvoltare în perioada pubertară.

 

 Altele din Noutati si Evenimente

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor
Citeşte mai mult...
Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.
Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
O campanie cu genericul „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” adresată adolescenţilor a fost lansată sâmbătă, 5 aprilie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA” din Chişinău. Campania are ca scop prevenirea comportamentelor riscante în rândurile adolescenţilor.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012.
Citeşte mai mult...
Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare. Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 146   Total azi: 38

PAGINA ÎN SUS