Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
Ziua Uşilor Deschise la NEOVITA

Agenda acţiunii Ziua Uşilor Deschise la NEOVITA:

  • A fost lansată Consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
  • A fost organizată o Sedinţă de Yoga pentru Sănătate. Tinerii care au participat la această şedinţă, au făcut cunoştinţă cu tehnici moderne de fortificare a sănătăţii.
  • A fost organizat Clubul amatorilor de film. Tinerii au vizionat mai multe filme despre modul sănătos de viaţă, problemele cu care se confruntă adolescenţii şi apoi au avut posibilitatea de a discuta cu specialiştii despre problemele abordate.
  • Doritorii au participat la un  Concurs de desene:  „Sănătatea în viziunea mea”. Participanţii au fost premiaţi.
  • Pe tot parcursul zilei, specialiştii din cadrul NEOVITA au invitat tinerii în „Biblioteca Vie”. „Biblioteca Vie” a funcționat ca o bibliotecă obișnuită, unde cititorii au venit și împrumutat cărți. După ce le-au citit, le-au returnat și au avut posibilitatea să mai împrumute altele. Diferenţa a fost că cărțile din “Biblioteca Vie” au fost ființe umane, specialişti din cadrul NEOVITA și au discutat personal cu cititorii. Cărţile din „Biblioteca Vie”, organizată de NEOVITA au fost ginecologi, urologi, psihologi, dermatologi, asistenţi sociali etc. Ne-am propunem astfel să fim mai aproape de tineri şi să discutăm aspectele pe care tinerii nu au cu cine le discuta sau nu le înţeleg.

La data de 25 mai, voluntarii Centrului „Neovita” au distribuit invitații la eveniment.
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
 

Centrul „Neovita” a fost creat, la 30 mai 2002, de către Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” cu suportul UNICEF Moldova în colaborare cu Asociaţia Medicală Teritorială Râșcani și Primăria mun. Chișinău. „Neovita” este unul dintre primele centre prietenoase tinerilor deschise în Republica Moldova. În 2007, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” a fost integrat în sistemul de sănătate publică din ţară și este acum finanţat de Compania Naţională de Asigurări în Medicină. De-a lungul anilor, „Neovita” a contribuit la crearea Reţelei de 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor de pe întreg teritoriul ţării și funcţionează ca centru de resurse, la nivel naţional, pentru această reţea și pentru specialiștii care prestează servicii de sănătate pentru tineri. În prezent, Centrul „Neovita” și Asociația „Sănătate pentru Tineri” implementează proiectul „Generație Sănătoasă”, extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor,  în Moldova, realizat în parteneriat cu Ministerul Sănătății și susținut de Agenţia Elveţiană pentru Dezvoltare şi Cooperare (SDC). Anual peste 13.000 de persoane beneficiază de serviciile consultative, medicale, metodice, oferite de specialiştii CSPT NEOVITA.  

„Neovita”: 12 ani în cifre:
• 30 mai 2002. Crearea Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA
• 2007. NEOVITA devine parte a sistemului de sănătate publică, subdiviziunea IMSP AMT Râșcani, Chişinău
• 2013. NEOVITA devine centru de resurse în extinderea SSPT la nivel naţional
• Peste 300.000 beneficiari tineri şi adolescenţi
• Peste 40.000 de consultaţii individuale sau în cuplu
• Din fiecare 10 beneficiari NEOVITA, 6 sunt fete şi 4 băieţi
• Peste 3500 de specialişti (medici, asistente medicale, profesori) instruiţi , care prestează servicii de sănătate prietenoase tinerilor, în 16 raioane.
• 9 generaţii de voluntari implicaţi
• Peste 80 000 de prezervative distribuite
• 99,5% din beneficiari sunt mulţumiţi de servicii NEOVITA
• 7 membri ai echipei NEOVITA în 2002
• 19 membri ai echipei NEOVITA în 2012

Adolescenţii şi părinţii lor în trei cifre:
• Adolescenţii care vorbesc cu părinţii despre sexualitate şi dezvoltare încep viaţa sexuală cu un an mai târziu decât semenii lor care nu au această oportunitate. (Studiul KAP Moldova, 2005)
• 70 la sută din decesele premature ale adulţilor sunt cauzate de comportamente riscante iniţiate în perioada adolescenţei. (OMS)
• Comunicarea bună cu părinţii protejează adolescenţii de adoptarea comportamentelor riscante: consum de alcool, tutun şi droguri; relaţii sexuale precoce, stări depresive şi suicid. (OMS)

Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”
str. Socoleni 19, Poșta Veche, Chișinău
Tel./fax: 022 406.632. Linia info: 022 463.728
E-mail: info@neovita.md
www.neovita.md, www.sspt.mdAltele din Noutati si Evenimente

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor
Citeşte mai mult...
Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.
Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
Citeşte mai mult...
O campanie cu genericul „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” adresată adolescenţilor a fost lansată sâmbătă, 5 aprilie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA” din Chişinău. Campania are ca scop prevenirea comportamentelor riscante în rândurile adolescenţilor.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012.
Citeşte mai mult...
Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare. Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 146   Total azi: 31

PAGINA ÎN SUS