Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
Şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor

La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor.

La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară. Întrunirea a fost moderată de către Galina LEȘCO, şefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita", coordonatoarea Proiectului „Generaţie Sănătoasă”.

Şefii Centrelor au vorbit despre succesele pe care le-au obţinut în această perioadă, dar şi despre provocările pe care le-au avut în acest răstimp.

Galina LEŞCO, şefa Centrului „Neovita”, a împărtăşit, la rândul ei, experienţa de 12 ani a centrului pe care îl conduce şi a subliniat importanţa unei abordări constructive şi proactive în activitatea unui şef de centru. „Gândiți constructiv, cereți susţinere materială. Folosiţi orice ocazie pentru a aduce în faţa Administraţiei Publice Locale problemele cu care vă confruntaţi. Cereți spații şi resurse. Organizaţi o întrunire cu agenți economici şi lideri de opinie pentru a găsi susţinere şi ajutor”, a spus Galina Leşco.

De asemenea, s-a vorbit despre abordarea prietenoasă a beneficiarului unui Centru. „Chiar dacă ne este greu, dacă avem un singur angajat cu jumătate de salariu, în momentul în care tânărul vine în fața noastră, îl vom trata cu respect, la egal şi îi vom respecta intimitatea şi confidenţialitatea”, a menţionat Galina Leșco.  

Întrunirea a continuat cu o discuţie despre evidenţa beneficiarilor, pe care este nevoie să o realizeze fiecare centru, pentru a-şi îmbunătăţi activitatea. Centrele vor avea registre și o baza de date comună. Fiecare Centru a primit o parolă nouă la baza de date şi instrucţiuni clare de nu indica numele de familie al beneficiarilor.

În continuare a fost moderată o sesiune brainstorming de găsire a soluţiilor la provocările şi dificultăţile cu care se confruntă Centrele. În special, discuţia s-a axat pe nevoia de cooperare cu Administraţia Publică Locală pentru a asigura baza activităţii centrului.

În final, şefii CSPT au primit dvd-uri cu filmuleţe de promovare a sănătăţii create de adolescenţi în cadrul Campaniei „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!”, realizată de CSPT „Neovita” şi Aociaţia „Sănătate pentru Tineri” în cadrul proiectului „Generaţie Sănătoasă”. Filmuleţele au fost oferite reprezentanţilor centrelor pentru activitatea instructiv-educativă a centrelor, inclusiv pentru difuzare la televiziunile locale.

În prezent, în Republica Moldova există 38 Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor.

Istoric:

Primele 12 Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor au fost create în anul 2006.

În 2011, din cauza lipsei investiţiilor, au ajuns să activeze doar 7 centre.

În perioada 2011-2014, în rezultatul eforturilor comune ale Ministerului Sănătăţii şi Asociaţiei „Sănătate pentru Tineri”, cu susţinerea Agenţiei Elveţiene de Dezvoltare şi Cooperare (DSC) au fost create 38 de Centre de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Altele din Noutati si Evenimente

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor
Citeşte mai mult...
Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.
Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
Citeşte mai mult...
O campanie cu genericul „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” adresată adolescenţilor a fost lansată sâmbătă, 5 aprilie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA” din Chişinău. Campania are ca scop prevenirea comportamentelor riscante în rândurile adolescenţilor.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012.
Citeşte mai mult...
Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare. Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 146   Total azi: 38

PAGINA ÎN SUS