Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
Sănătatea generaţiei tinere în prim-planul Primei Conferinţe Naţionale în Sănătatea Adolescenţilor

Conferinţa Naţională este organizată de Asociația Obştească „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul Național de Resurse pentru Serviciile de Sănătate Prietenoase Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătății și Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, cu susţinerea Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare și Fondului Națiunilor Unite pentru Populație.

Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.

În debutul Conferinţei, cuvinte de salut au adresat: Liliana PALIHOVICI, deputat; Octavian GRAMA, Viceministru al Sănătăţii; Sergiu STANCIU, Viceministru al Tineretului; Olga CERNEȚCHI, Prorector, Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”; Larisa BODERSCOV, Coordonator Programe, OMS; Boris GÂLCĂ, Reprezentant adjunct, Fondul Naţiunilor Unite pentru Populație; Luminița DRUMEA, Comisia Națională UNESCO; Sergiu TOMȘA, UNICEF Moldova.

La conferinţă participă peste 250 de participanţi din toate raioanele ţării, inclusiv din regiunea transnistreană, precum şi din Ucraina, Estonia şi Rusia.

Printre participanții din străinătate se numără specialişti şi experţi de la:

 • Universitatea de Stat Nord-West de Medicină „Ilia Mecinikov” din Sankt Petersburg, Rusia
 • ONG „Proiect Umanitar" din Novosibirsk, Rusia
 • Asociația Estoniană pentru Sănătate Sexuală din Tallinn, Estonia
 • Spitalul Clinic National pentru Copii din Ucraina
 • Asociaţia „Медицинская правда”, Ucraina
 • Consiliului de Coordonare pentru prevenirea HIV, tuberculozei, abuzului de substanțe și neglijării copiilor,   AO „Centru de dezvoltare pentru Tineri” din Ucraina.

De asemenea, Conferinţa reuneşte reprezentanţi şi specialişti de la Ministerul Sănătăţii, Ministerul Educaţiei, Ministerul Tineretului şi Sportului, Compania Naţională de Asigurări în Medicină, Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testimiţanu”, Colegiul Naţional de Medicină şi Farmacie, instituţii medicale naţionale și municipale, asistența medicală primară, Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor, Sectorul Educație, Serviciul psihopedagocic, Serviciul de Probațiune, Sectorul social, asociaţii obşteşti şi organizaţii internaţionale. De asemenea, vor participa studenți şi tineri voluntari.

În cadrul conferinţei va fi lansată versiunea în limba română a site-ului regional pentru adolescenţi TeensLive.info, o  resursă de informare şi consiliere on-line.

Temele abordate în cadrul conferinței:

 • Organizarea și funcționarea durabilă a Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. Participarea tinerilor în promovarea sănătăţii.
 • Particularitățile și nevoile de dezvoltare ale adolescenților. Creierul adolescenților. Sexualitatea adolescenților și educația sexuală.
 • Sănătatea sexual-reproductivă a tinerilor.
 • Adolescenții în stare de vulnerabilitate și risc. Violența și suicidul în rândul adolescenților.
 • Bolile cronice și stările tranzitorii la adolescenți. Dereglările de nutriție.
 • Factorii determinanți și comportamentele de sănătate printre adolescenți

Organizatorii îşi propun, în premiera în Republica Moldova:

 • Să prezinte bune practici în domeniul serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor.
 • Să facă transferul de cunoştinţe şi experienţe în domeniul sănătăţii și dezvoltării adolescenților.
 • Să sporească implicarea tinerilor în promovarea comportamentelor sănătoase.

Câteva cifre:

Majoritatea adolescenţilor de 10-19 ani – 82 la sută – spun despre propria sănătate că este bună şi excelentă, cu toate acestea fiecare al patrulea afirmă că a avut nevoie să meargă la medic de cel puţin trei ori şi mai mult în decursul ultimului an, potrivit Studiului KAP „Sănătatea şi dezvoltarea adolescenţilor”, realizat de Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”.

Documente ataşate
comunicat_de_presa_conferinta_nationala_sanatatea_adolescentilor_1586072.pdf
pdf, 194 KB


Altele din Noutati si Evenimente

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor
Citeşte mai mult...
Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
Citeşte mai mult...
O campanie cu genericul „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” adresată adolescenţilor a fost lansată sâmbătă, 5 aprilie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA” din Chişinău. Campania are ca scop prevenirea comportamentelor riscante în rândurile adolescenţilor.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012.
Citeşte mai mult...
Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare. Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 146   Total azi: 31

PAGINA ÎN SUS