Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente

Noutati si Evenimente
COMUNICAT DE PRESĂ

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor

Un grup de judecători, procurori, psihologi și experți medico-legali din Republica Moldova sunt instruiți, în cadrul unui seminar de două zile, în domeniul combaterii abuzului sexual asupra copiilor. Seminarul are ca scop crearea unui sistem  eficient de prevenire a acestor tipuri de infracțiuni și preluarea experienței Estoniei în acest domeniu. În calitate de instructori au fost invitați Reimo Raivet, procuror, șef  al departamentului investigarea cauzelor de abuz sexual asupra minorilor, din orașul Tallin, și Raul Heido, procuror  regional, specializat în cazurile de abuz sexual, din orașul Pîhya.

Experții estonieni au făcut o descriere conceptuală a noului sistem de combatere a infracțiunilor juvenile. Estonia a renunțat la criminalizarea faptelor minorilor, indiferent de gravitatea acestora. „Orice copil se naște lipsit de orice formă de agresivitate. Mediul, condițiile sociale și educația pot influența caracterul lor, spune Reimo Raivet, procuror, șef al departamentului investigarea cauzelor de abuz sexual asupra minorilor, din orașul Tallin. Modificările legislative au plasat copilul în centrul atenției statului și a societății. Estonia a renunțat la închisorile pentru copii. „Pentru noi este important să identificăm motivul infracțiunii și condițiile în care acest copil a ajuns să comită o delicvență, spune Reimo Raivet. Scopul nostru este să păstrăm copilul în mediul familial și să intervenim doar pe un segment îngust, acolo unde el are probleme”. În cadrul poliției estoniene există o unitate de minori, care are ca scop identificarea problemelor adolescenților de la faze timpurii. „Scopul acestei unități este identificarea și intervenția în cele mai timpurii faze, pentru ca furtul unei bomboane să nu se transforme într-o problemă gravă în viitor”, afirmă Reimo Raivet.

Orice tip de infracțiune care are ca actor un copil sau adolescent trebuie investigată în maxim 3 luni. Raul Heido,procuror regional specializat în cazurile de abuz sexual din orașul Pîhya, afirmă că legea estoniană obligă raportarea tuturor tipurilor de infracțiuni, inclusiv sexuală. Din acest motiv, în 2017, numărul infracțiunilor cu caracter sexual a atins cifra de 557, dintre care 515 au fost comise la adresa copiilor. Jumătate dintre acestea au presupus contactul fizic.

Dumitru Ababii, procuror detașat la Institutul Național al Justiției, responsabil de formatori în cadrul institutului,  susține că un asemenea sistem poate fi implementat și în Republica Moldova. Am fost surprins să aud despre termenii restrânși de urmărire penală în privința minorilor și faptul că din sistemul de justiție lipsesc închisorile pentru copii. Pentru noi este important, cel puțin, să analizăm acest sistem în vederea ajustării la sistemul european. Avem carențe de ordin legislativ și este binevenită experiența Estoniei în acest domeniu. Dumitru Ababii, presupune că statul și societatea moldovenească este gata să accepte un asemenea sistem de prevenire a delicvenței juvenile. „Suntem implicați în mai multe domenii de reformă, pentru a armoniza și racorda cadrul normativ național la rigorile europene„ Dumitru Ababii, procuror detașat la Institutul Național al Justiției.

Cursul de instruire pentru judecători, procurori, psihologi, și experți medico-legali, este organizat de AO „Sănătate pentru Tineri” în cooperare cu YK Neovita, Development Cooperation, Estonia, și Institutul Național de Justiție al Republicii Moldova. În cadrul cursului se mai desfășoară atelierul de lucru în domeniul prevenirii abuzului sexual asupra adolescenților pentru profesioniștii din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor.

 

Chișinău 15.05.2018Altele din Noutati si Evenimente

Dacă Dumneavoastră - Sunteţi îngrijoraţi de starea sănătăţii tinerei generaţii şi activaţi în domeniu sănătăţii adolescenţilor - Sunteţi interesaţi de sporirea calităţii serviciilor de sănătate oferite adolescenţilor - Doriţi ca deprinderile Dumneavoastră de predare în domeniu sănătăţii şi dezvoltării adolescenţilor să fie mai eficiente atunci Cursul Avansat ”Şcoala de Toamnă în Sănătatea Adolescenţilor 2015”, 19 -23 octombrie 2015, va fi util pentru Dvoastră.
Citeşte mai mult...
Programul „15” reprezintă un program unic pentru adolescenți și mediul lor apropiat, familie sau comunitate în prevenirea comportamentelor de risc inclusiv violenţa, infectărea cu virusul HIV, ITS, alcoolism şi dependenţă de droguri. Programul „15” a fost elaborat de către Organizaţia Obştească Orăşenească „Proiect Umanitar” din Novosibirsk. În prezent, acest program este implementat în 5 regiuni ale Federaţiei Ruse și în Ucraina.
Citeşte mai mult...

Citeşte mai mult...
Prima Conferinţă Naţională în Sănătatea Adolescenţilor reuneşte la 4-5 decembrie 2014, la Chișinău, 250 de profesionişti preocupaţi de sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, într-un dialog axate pe problemele-cheie cu care se confruntă generaţia tânără şi pe soluţiile comune.
Citeşte mai mult...
La 18-22 august 2014, la Centrul de Sănătatea Reproducerii și Genetică Medicală a avut loc "Cursul de baza în sănătatea și dezvoltarea adolescenților" pentru medici, asistenți medicali și psihologi de la Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 8 august 2014, la CSPT "NEOVITA", a avut loc Ședința trimestrială de supervizie-intervizie a psihologilor care activează în Centrele de Sănătate Prietenoase Tinerilor.
Citeşte mai mult...
La 11 iulie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita” din Chişinău a avut loc şedinţa de evaluare a 6 luni de activitate a Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor. La întrunire au participat şefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor din ţară.
Citeşte mai mult...
Pe 11 iulie 2014 a fost lansata Campania Naţională „Să investim în sănătatea adolescenților!”. Promotorii campaniei sunt: Agențiilor ONU - UNFPA, UNICEF și PNUD, Ministerul Sănătății, Ministerul Tineretului și Sportului, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor "Neovita"...
Citeşte mai mult...
„De 12 ani suntem în serviciul tinerilor din Moldova: aproape de îngrijorările adolescenţilor legate de sănătate și dezvoltare și aproape de profesioniștii care oferă tinerilor informaţii și consultaţii”, afirmă Șefa Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, Dr. Galina Leșco.
Citeşte mai mult...
Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor NEOVITA a lansat consilierea online pe site-ul www.neovita.md. Din acest moment, tinerii pot adresa, on line, întrebări specialiştilor în sănătatea tinerilor. Răspunsurile vor fi plasate în timp util.
Citeşte mai mult...
27 de psihologi din cadrul Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor s-au întrunit pentru a stabili procesul de supervizare a asistenței psiho-sociale în cadrul CSPT. Aceasta este prima ședință din seria de 8 ședințe de monitorizare și supervizare a activității specialiștilor din cadrul CSPT.
Citeşte mai mult...
Asociaţia „Sănătate pentru Tineri”, Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „Neovita”, în parteneriat cu Ministerul Sănătăţii şi Institutul Mamei şi Copilului, a organizat cursul de bază în sănătatea adolescenţilor, pentru personalul centrelor de sănătate prietenoase tinerilor (CSPT).
Citeşte mai mult...
Adolescenţii şi tinerii cu vârsta 10-24 ani, alcătuiesc o pătrime din populaţia Republicii Moldova. Cele mai mari probleme cu care se confruntă adolescenţii şi tinerii din ţara noastră sunt infecţiile cu transmitere sexuală, sarcina precoce, consumul de substanţe (alcool, tutun, droguri), probleme de sănătate mentală şi suicidul.
Citeşte mai mult...
O campanie cu genericul „Fac ce vreau, dar ştiu ce fac!” adresată adolescenţilor a fost lansată sâmbătă, 5 aprilie 2014, la Centrul de Sănătate Prietenos Tinerilor „NEOVITA” din Chişinău. Campania are ca scop prevenirea comportamentelor riscante în rândurile adolescenţilor.
Citeşte mai mult...
Experți în domeniul sănătății din Europa de Est și Asia Centrală s-au întrunit la Chișinău, în cadrul unui Curs regional de instruire privind elaborarea și implementarea Ghidurilor clinice în sănătatea reproducerii și sexualității.
Citeşte mai mult...
Accesul tinerilor de 10-24 ani la Servicii de Sănătate Pritenoase Tinerilor s-a triplat în ultimii doi ani, atingând cifra de 130 mii de persoane în 2013
Citeşte mai mult...
Rata natalităţii adolescentine din Republica Moldova a scăzut de la 57,4 la 1.000 femei cu vârsta cuprinsă între 15-19 ani în 1990 până la 25,10 în 2012.
Citeşte mai mult...
Maternitatea timpurie: Confruntarea cu problema sarcinii adolescentine În fiecare zi, 20.000 fete sub vârsta de 18 ani nasc în țările în curs de dezvoltare. Nouă din aceste 10 naşteri au loc în cadrul căsătoriei sau unei uniuni.
Citeşte mai mult...
Ministerul Sănătăţii, prin intermediul Centrului în Sănătatea Reproducerii şi Genetică Medicală a Institutului Mamei şi Copilului, în parteneriat cu Asociaţia „Sănătate pentru Tineri” şi Centrul prietenos tinerilor „Neovita”, organizează în perioada 16-18 octombrie 2013, un curs de instruire pentru prestatorii serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor, în mod special pentru managerii CSPT.
Citeşte mai mult...
Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, proiectului “Generație Sănătoasă”, CNAM,CNMS, Institutului mamei și Copilului, directorii CMF și șefii Centrelor de Sănătate Prietenoase Tinerilor (CSPT), reprezentanți Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare , UNICEF și OMS, s-au întrunit pentru a discuta rezultatele și perspectivele Serviciilor de Sănătate Prietenoase Tinerilor, normele de organizare și funcționare a CSPT și instrucțiunile privind monitorizarea calității serviciilor prestate de CSPT
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 29


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Noutati si Evenimente
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 173   Total azi: 30

PAGINA ÎN SUS