Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole

Articole
Un adolescent normal este… anormal

Dacă un adolescent este prea cuminte şi ascultă de toţi din toate părţile, el poate să devină un nevrotic sau un om nefericit, predispus la diverse comportamente riscante”, consideră Galina Leşco, directoarea Centrului pentru Sănătatea Tinerilor „Neovita”.

Relaţiile copii-părinţi au fost luate în discuţie în cadrul reţelei „Jurnaliştii - prieteni ai copiilor”, la care au participat, în afară de pedagogi, câţiva adolescenţi şi părinţi.

Cea mai mare problemă, din perspectiva adolescentului, este lipsa comunicării eficiente cu părinţii. „În această perioadă, cel mai mult avem nevoie de informaţie şi, dacă nu ne-o dau părinţii, atunci o căutăm în altă parte. Problema este că din alte surse am putea afla informaţii greşite”, consideră Sorina, o adolescentă de 14 ani, elevă la Liceul „Dante Alighieri”. Ea spune că pe părinţi ar trebui să-i intereseze nu doar notele copiilor, dar şi cum se simt ei la şcoală, dacă sunt integraţi în colectiv, pentru că „acest lucru este uneori mai important decât notele”. 
De aceeaşi părere este şi Galina Gavriliţă, consultant principal la Direcţia analiză, monitorizare şi evaluare a politicilor în cadrul Ministerului Educaţiei, care a menţionat în cadrul şedinţei că părinţii de astăzi sunt produsul sistemului sovietic, perioadă care s-a manifestat printr-o intoleranţă totală faţă de persoanele care se diferenţiau de grup. Potrivit ei, curriculumul şcolar conţine anumite module menite să-i înveţe pe elevi cum să ia o decizie de sine stătător. „Această decizie, indiferent care ar fi ea, trebuie susţinută de părinţi. Poate ar trebui create anumite cluburi pentru părinţi, unde să-şi împărtăşească unii altora experienţele de lucru cu copiii”, conchide Galina Gavriliţă.

 

Conform statisticilor UNICEF, fiecare al doilea tânăr din R. Moldova a început să fumeze înainte de a împlini vârsta de zece ani, iar 35% din tinerii de 13-24 de ani fumează în prezent. Totodată, 80% din tinerii moldoveni de 15-24 de ani consumă băuturi spirtoase, iar mai mult de jumătate dintre aceştia consumă lunar o cantitate excesivă de alcool. Galina Leşco, directoarea Centrului pentru Sănătatea Tinerilor „Neovita”, consideră totuşi că acest gen de probleme trebuie tratate cu mult tact, întrucât „adolescenţii sunt foarte sensibili”. Nu trebuie să vedem în ei o sursă de probleme, întrucât asta ar însemna să-i tratăm cu neîncredere or, la această vârstă, ei au cel mai mult nevoie de încurajarea şi sprijinul nostru. E firesc să existe anumite divergenţe între părinţi şi copii. „Un copil care vede lumea exclusiv cu ochii părinţilor săi are mai puţine şanse să devină un om matur eficient pentru societate”, susţine directoarea Centrului „Neovita”. În opinia ei, primul pas pe care trebuie să-l facă părinţii este să-şi accepte copiii şi să conştientizeze că adolescenţa este vârsta schimbărilor foarte intense în comportament, o adevărată revoluţie a organismului.

În R. Moldova, la începutul anului 2010 locuiau mai mult de jumătate de milion de adolescenţi cu vârsta cuprinsă între 10 şi 19 ani, echivalentul a 15% din numărul total al populaţiei. Cei mai mulţi dintre ei (65%) locuiesc în mediul rural. 

sursa : http://www.timpul.md/articol/un-adolescent-normal-este%E2%80%A6-anormal-31189.htmlAltele din Articole

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Istitutului Mamei și Copilului, Centrului Național de Managament în Sănătate, Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Neovita”, ai proiectului “Extinderea serviciilor de sănătate pritenoase tinerilor - Generaţie Sănătoasă”, UNICEF, și Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, s-au întrunit ...
Citeşte mai mult...
Interviu cu Galina Leşco şefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”, medic obstetrician-ginecolog
Citeşte mai mult...
Portretul de succes al unui adolescent: „Dacă vrei să fii membru al unui grup, trebuie să fumezi măcar o dată”
Citeşte mai mult...
Ne referim la Centrul Prietenos Tinerilor care mai mult de un an activează în incinta Centrului Medicilor de Familie Ungheni şi care urmăreşte...
Citeşte mai mult...
Adolescenții din Moldova și profesioniștii din domeniul sănătății adolescenților au acum două resurse valoroase: „ASISTENȚA INTEGRATĂ A SĂNĂTĂȚII ADOLESCENȚILOR (AISA). Ghid pentru prestatorii de servicii de sănătate la nivel primar” și „PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI DEZVOLTĂRII ADOLESCENŢILOR. Ghid pentru persoanele resursă din comunitate.
Citeşte mai mult...
Centre de sanatate pentru tineri vor fi deschise in toate raioanele din tara. Acestea vor oferi, gratuit, asistenta medicala, juridica, dar si psihologica adolescentilor aflati in dificultate. In prezent, in Moldova, sunt 12 centre de acest fel.
Citeşte mai mult...
Sănătatea tinerei generaţii este una dintre prerogativele medicilor soroceni. În ultimii ani tot mai multe campanii de informare cu tematica medicală sunt desfăşurate, majoritatea fiind adresate tinerilor.
Citeşte mai mult...
Voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Avante” și educatorii Asociației Obștești „Alternativa” au felicitat costeștenii cu ocazia Zilei mondiale a populației.
Citeşte mai mult...
La Centrul medicilor de familie din Cimişlia s-a desfășurat, recent, un atelier de angajare şi orientare a factorilor de decizie locali în extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Tineri pentru Tineri” şi a reunit reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (CNSRGM), ai administraţiei publice locale, medici şi profesori, inspectori pentru minori, asistenţi sociali şi specialişti în protecţia drepturilor copilului, slujitori ai cultului, jurnalişti etc.
Citeşte mai mult...


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 140   Total azi: 65

PAGINA ÎN SUS