Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole

Articole
Servicii prietenoase tinerilor

Servicii prietenoase tinerilor

PDFImprimareEmail

Ne referim la Centrul Prietenos Tinerilor care mai mult de un an activează în incinta Centrului Medicilor de Familie Ungheni şi care urmăreşte...

ameliorarea stării de sănătate a adolescenţilor şi tinerilor, creşterea accesului la serviciile de sănătate prietenoase tinerilor. Dacă până acum centrul a activat la etajul 5, secţia medicină reproductivă, atunci în mai puţin de o lună el va avea un nou sediu, deja la etajul 2, cu săli încăpătoare, dotate modern şi  un colectiv de medici  iniţiaţi. Despre activitatea desfăşurată anul trecut şi priorităţile trasate pentru anul curent, vorbim cu Lilia Scurtu (L. S.), directorul Centrului Medicilor de Familie, şi Eugenia Radu (E. R.), medic ginecolog. 
- Ce reprezintă Centrul Prietenos Tinerilor?
L.S: Ne-am dorit un centru separat, unde să ne orientăm actvitatea în următoarele domenii: sănătatea generală, sexuală şi a reproducerii şi planificarea familiei, consilierea şi testarea voluntară şi confidenţială pentru HIV şi ITS,   combaterea violenţiei, sănătatea mintală, informarea şi consilierea  asupra unui şir de probleme cu care se confruntă tinerii. Toate aceste servicii erau prestate de către medicii de familie. Acum însă ne-am pus scopul ca iniţiativa să vină din partea tinerilor. Uşile centrului sunt deschise  pentru tinerii cu vârsta cuprinsă între 10 şi 24 de ani: fie că au nevoie să discute cu un psiholog, fie că au o problemă de sănătate mai gravă sau caută răspunsuri la nişte întrebări despre dezvoltarea şi maturizarea corpului lor.  Am optat pentru deschiderea acestui centru încă în anul 2009, dar nu am beneficiat de un proiect din simplul motiv că nu am avut un spaţiu  care putea fi adaptat pentru această instituţie. În anul trecut deja am avut contractate servicii cu Agenţia Teritorială a Companiei Naţionale de Asigurări în Medicină. Atunci în republică au fost deschise 10 centre prietenoase tinerilor. Acum această idee a fost preluată de către Ministerul Sănătăţii, astfel ca şi în restul raioanelor să fie deschise asemenea centre. 
- Ce rezultate aţi înregistrat  până acum? 
E. R.: Am activat  productiv, dar nu în măsura în care am fi vrut.   Totuşi am reuşit să  desfăşurăm 12 activităţi de instruire cu tinerii de până la 15 ani din mai multe instituţii de învăţământ din oraşul Ungheni. Câteva mese rotunde   au fost organizate cu tinerii chiar în incinta Centrului Medicilor de Familie. Pentru cei trecuţi de această vârstă am pregătit activităţi de consiliere cu diferite tematici: profilaxia bolilor sexual transmisibile, cum să se protejeze şi care sunt riscurile unei sarcini nedorite, despre o alimentaţie corectă,  prevenirea abuzului de tutun, alcool, întrebuinţarea drogurilor. Mulţi tineri au acceptat să fie examinaţi, deseori  primind îndreptare şi  la mediul de specialitate. Am avut întâlniri şi cu pedagogi şi părinţi, căci de multe ori ei nu ştiu cum să îşi ajute copiii în situaţii dificile. Nu spunem că tinerii nu ştiu de metodele de protecţie, dar tot timpul se gândesc, că  el sau ea va fi ultimul cu care se va întâmpla acest lucru. 
- Cum apreciaţi rolul centrului în depistarea unor probleme specifice tinerilor? 
E. R.: Am  depistat două cazuri de gonoree, care au fost tratate la timp.   Au fost cazuri când tinerele cu dereglări hormonale  au primit îndreptare pentru o examinare  mai amănunţită la o instituţie medicală din Chişinău. Din păcate, au fost şi cazuri de sarcini nedorite.  Anul trecut am avut 13 cazuri de sarcini la tinere cu vârsta  cuprinsă  între 16 şi 18 ani. Chiar ieri am acordat consiliere şi asistenţă medicală la două tinere care încă nu au împlinit vârsta de 16 ani, dar sunt însărcinate.  De unul din aceste cazuri se ocupă şi Procuratura raionului, căci minora a rămas însărcinată după ce a fost violată. Au fost şi cazuri cu un final fericit când am reuşit să convingem tânăra mămică că este important să nască  şi să nu întrerupă sarcina. O viitoare mămică este în ultima lună de sarcină şi este plasată în Centrul pentru cuplul părinte-copil din or. Corneşti. 
- Care specialişti vor fi implicaţi în munca cu tinerii la centrul nou deschis? 
L. S.: La dispoziţia tinerilor vor fi medic ginecolog, dermato-venerolog,  androlog, medic generalist, psiholog, asistent medical, jurist, laborant. Ne vom strădui ca problema de orice gen a tânărului să fie rezolvată imediat.  Deseori am ocazia să văd pe coridoarele instituţiei tineri care şovăie să deschidă uşa vreunui medic, din simplul motiv că nu ştie cum va fi primit de alţi pacienţi, poate că va fi observat de cineva apropiat sau colegi. Aici însă totul va fi diferit. Tinerii vor primi gratuit şi produse ce ţin de promovarea sănătăţii.  
- Sunteţi încrezută că tinerii vor fi deschişi şi vor dori să beneficieze de serviciile ce li se oferă gratuit?
L.S.: În primul  rând, vom respecta pricipiul confidenţialităţii. Tinerii conştientizează că au o problemă,  dar se sinchisesc să vorbească cu părinţii, dar aici vor găsi persoanele abilitate să le rezolve această problemă. Vom încerca să le demonstrăm că pe cât de operativ şi competent  va fi rezolvată  problema,  cu atât mai mic va fi impactul asupra familiei, şcolii, comunităţii. Dacă tinerii nu vor avea nevoie de un medic, dânşii vor putea veni să  găsească  răspunsurile la întrebările care îi frământă,  căci la dispoziţie le va  fi pusă literatura necesară, vor avea acces şi la internet. Aici  copiii, dar şi tinerele cupluri vor putea fi implicaţi în activităţi de recuperare, de investigaţie, sportive.
- Cum  îi puteţi motiva  pe tineri să vină la centru şi să ştie că aici există specialişti care sunt gata să îi ajute? 
E.R.: Faptul că am fost alături de tineri pe parcursul unui an demonstrează că tinerii sunt receptivi, au nevoie de  consiliere, iar informaţia  abundentă  în internet este nu tocmai  potrivită pentru ei. La dispoziţia tinerilor vor fi puse câteva numere de telefoane, unul dintre el este  bine cunoscut şi răspândit printre tineri - 023620606. Ne dorim să creăm o pagină electronică a centrului dat, unde tinerii vor primi răspunsuri online ale specialiştilor. Pe parcursul unui an peste  4000 de tineri au beneficiat de servicii prietenoase.

sursa : http://96.0.65.184/sanatate/2448-servicii-prietenoase-tinerilorAltele din Articole

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Istitutului Mamei și Copilului, Centrului Național de Managament în Sănătate, Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Neovita”, ai proiectului “Extinderea serviciilor de sănătate pritenoase tinerilor - Generaţie Sănătoasă”, UNICEF, și Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, s-au întrunit ...
Citeşte mai mult...
Interviu cu Galina Leşco şefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”, medic obstetrician-ginecolog
Citeşte mai mult...
Portretul de succes al unui adolescent: „Dacă vrei să fii membru al unui grup, trebuie să fumezi măcar o dată”
Citeşte mai mult...
Dacă un adolescent este prea cuminte şi ascultă de toţi din toate părţile, el poate să devină un nevrotic sau un om nefericit, predispus la diverse comportamente riscante”, consideră Galina Leşco, directoarea Centrului pentru Sănătatea Tinerilor „Neovita”.
Citeşte mai mult...
Adolescenții din Moldova și profesioniștii din domeniul sănătății adolescenților au acum două resurse valoroase: „ASISTENȚA INTEGRATĂ A SĂNĂTĂȚII ADOLESCENȚILOR (AISA). Ghid pentru prestatorii de servicii de sănătate la nivel primar” și „PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI DEZVOLTĂRII ADOLESCENŢILOR. Ghid pentru persoanele resursă din comunitate.
Citeşte mai mult...
Centre de sanatate pentru tineri vor fi deschise in toate raioanele din tara. Acestea vor oferi, gratuit, asistenta medicala, juridica, dar si psihologica adolescentilor aflati in dificultate. In prezent, in Moldova, sunt 12 centre de acest fel.
Citeşte mai mult...
Sănătatea tinerei generaţii este una dintre prerogativele medicilor soroceni. În ultimii ani tot mai multe campanii de informare cu tematica medicală sunt desfăşurate, majoritatea fiind adresate tinerilor.
Citeşte mai mult...
Voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Avante” și educatorii Asociației Obștești „Alternativa” au felicitat costeștenii cu ocazia Zilei mondiale a populației.
Citeşte mai mult...
La Centrul medicilor de familie din Cimişlia s-a desfășurat, recent, un atelier de angajare şi orientare a factorilor de decizie locali în extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Tineri pentru Tineri” şi a reunit reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (CNSRGM), ai administraţiei publice locale, medici şi profesori, inspectori pentru minori, asistenţi sociali şi specialişti în protecţia drepturilor copilului, slujitori ai cultului, jurnalişti etc.
Citeşte mai mult...


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 140   Total azi: 63

PAGINA ÎN SUS