Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole

Articole
Centre de sanatate pentru tineri in toate raioanele: Asistenta medicala, juridica si psihologica gratuita

Centre de sanatate pentru tineri vor fi deschise in toate raioanele din tara. Acestea vor oferi,gratuit, asistenta medicala, juridica, dar sipsihologica adolescentilor aflati in dificultate. In prezent, in Moldova, sunt 12 centre de acest fel.

Centrul de sanatate prietenos tinerilor din satulCostesti, Ialoveni, a fost deschis acum cinci ani. De atunci, acesta a fost frecventat de sute de tineri cu diferite probleme. 

"Probleme de genul: violenta in familie, traficul de fiinte umane, bolile sexual-transmisibile si alte probleme caracteristice timpului respectiv", a precizat Elena Mereacre, sef Centru de sanatate.

Specialistii spun ca la Centrul de sanatate vin in special tinerii ai caror parinti sunt plecati la munca peste hotare. Aici, ei pot beneficia de asistenta medicala, sunt pregatiti pentru viata de familie, iar viitoarele mamici - pentru sarcina. Doritorii pot afla, de asemenea, despre traficul de fiinte umane, violenta, pericolul consumului de alcool sau droguri.

Ministrul Sanatatii spune ca aceste institutii vin sa sprijine centrele medicilor de familie. "Am pregatit fisa de post pentru specialistii care vor lucra in aceste centre, am organizat un program de instruire a personalului care va activa in aceste centre prietenoase copiilor, am emis un ordin special pentru a extinde aceasta structura in toata tara", a comunicatAndrei Usatai.

Centrele de santate prietenoase tinerilor vor fi finantate de Compania Nationala de Asigurari in medicina. Ministrul Sanatatii nu a precizat, insa, cati bani se vor cheltui, anual, pentru intretinerea acestoraAltele din Articole

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Istitutului Mamei și Copilului, Centrului Național de Managament în Sănătate, Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Neovita”, ai proiectului “Extinderea serviciilor de sănătate pritenoase tinerilor - Generaţie Sănătoasă”, UNICEF, și Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, s-au întrunit ...
Citeşte mai mult...
Interviu cu Galina Leşco şefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”, medic obstetrician-ginecolog
Citeşte mai mult...
Portretul de succes al unui adolescent: „Dacă vrei să fii membru al unui grup, trebuie să fumezi măcar o dată”
Citeşte mai mult...
Dacă un adolescent este prea cuminte şi ascultă de toţi din toate părţile, el poate să devină un nevrotic sau un om nefericit, predispus la diverse comportamente riscante”, consideră Galina Leşco, directoarea Centrului pentru Sănătatea Tinerilor „Neovita”.
Citeşte mai mult...
Ne referim la Centrul Prietenos Tinerilor care mai mult de un an activează în incinta Centrului Medicilor de Familie Ungheni şi care urmăreşte...
Citeşte mai mult...
Adolescenții din Moldova și profesioniștii din domeniul sănătății adolescenților au acum două resurse valoroase: „ASISTENȚA INTEGRATĂ A SĂNĂTĂȚII ADOLESCENȚILOR (AISA). Ghid pentru prestatorii de servicii de sănătate la nivel primar” și „PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI DEZVOLTĂRII ADOLESCENŢILOR. Ghid pentru persoanele resursă din comunitate.
Citeşte mai mult...
Sănătatea tinerei generaţii este una dintre prerogativele medicilor soroceni. În ultimii ani tot mai multe campanii de informare cu tematica medicală sunt desfăşurate, majoritatea fiind adresate tinerilor.
Citeşte mai mult...
Voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Avante” și educatorii Asociației Obștești „Alternativa” au felicitat costeștenii cu ocazia Zilei mondiale a populației.
Citeşte mai mult...
La Centrul medicilor de familie din Cimişlia s-a desfășurat, recent, un atelier de angajare şi orientare a factorilor de decizie locali în extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Tineri pentru Tineri” şi a reunit reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (CNSRGM), ai administraţiei publice locale, medici şi profesori, inspectori pentru minori, asistenţi sociali şi specialişti în protecţia drepturilor copilului, slujitori ai cultului, jurnalişti etc.
Citeşte mai mult...


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 140   Total azi: 65

PAGINA ÎN SUS