Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole

Articole
Pentru o generaţie mai sănătoasă

Pentru o generaţie mai sănătoasă

Sănătatea tinerei generaţii este una dintre prerogativele medicilor soroceni. În ultimii ani tot mai multe campanii de informare cu tematica medicală sunt desfăşurate, majoritatea fiind adresate tinerilor. Pentru a lărgi spectrul de servicii medicale orientate spre tineri într-un format mai deosebit, mai modern, acum șapte ani în oraşul Soroca a fost creat Centrul de Sănătate Prietenos Pinerilor (CSPT) “Pro Viaţa”- model inovator de asistenţă integrată a sănătăţii adolescenţilor şi tinerilor conform principiilor de servicii de sănătate prietenoase. Aici se includ servicii complexe ce integrează asistenţa consultativă cu cea informaţională. Centrul a fost creat în corespundere cu necesităţile reale ale tinerilor. Fiecare tânăr poate beneficia de serviciile tuturor specialiştilor: ginecolog, psiholog, medic internist, oferindu-i-se asistenţă medicală, psihologică şi socială gratuită şi absolut confidenţial. Totodată, graficul de activitate este foarte accesibil, or centrul activează în a doua jumătate a zilei, ne-a spus Tatiana Morari, şefa CSPT „Pro Viaţa” Soroca.

În toată ţara sunt 12 asemenea centre. În câţiva ani de activitate s-a demonstrat că activitatea acestor centre este foarte efectivă şi că extinderea lor este o necesitate a timpului. Acest subiect a fost discutat, recent, în cadrul unui atelier de lucru, desfăşurat în incinta Centrului Medicilor de Familie Soroca. Scopul acestui eveniment rezidă în crearea un sistem eficient de cooperare între serviciile care au tangenţă cu problemele ce ţin de tânăra generaţie, dezvoltarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor şi identificarea grupurilor ţintă pentru CSPT şi instituţiilor ce pot fi parteneri în prestarea acestor servicii în raion. Acesta fiind şi un obiectiv al Guvernului şi Ministerului Sănătăţii, care are susţinerea financiară venită din proiectul moldo-elveţian „O generaţie sănătoasă”.

În şedinţa de lucru au fost prezente autorităţile raionului, asistenţi sociali, medici din oraşul şi raionul Soroca, dar şi din raioanele Floreşti şi Sângerei, unde recent au fost create asemenea centre. De asemenea au participat reprezentanţi ai Comisariatului de poliţie Soroca, jurişti, psihologi, reprezentanţi ai instituţiilor de învăţământ preuniversitar…

Moderatori ai şedinţei au fost Victoria Ciubotaru, care reprezintă Centrul Naţional de Sănătate a reproducerii şi Genetică Medicală, şi Galina Leşco, şefa CSPT „Neovita” din Chişinău. „Guvernul şi-a luat angajamentul să extindă CSPT nu doar în centrele raionale, ci şi în localităţi, astfel încât abordarea specifică vârstei adolescenţilor să fie introdusă şi aplicată începând de la asistenţii medicali din comunitate, până la medicii specialişti”, a menţionat Lalina Leşco.

În cadrul şedinţei doamna Victoria Ciubotaru a prezentat un studiu privind dezvoltarea tinerilor, serviciile de care pot beneficia, cadrul legal ce asigură accesul la servicii de sănătate, problemele cu care se confruntă tânăra generaţie şi dificultăţile care apar în procesul de acordare a serviciilor. Potrivit studiului, starea de sănătate a tinerei generaţii nu este una îmbucurătoare. Au fost prezentate mai multe date statistice care dovedesc acest lucru. În acest context existenţa mai multor CSPT ar fi o soluţie. Referindu-se la activitatea CSPT “Pro Viaţa” din Soroca, Galina Leşco a menţionat că centrul a înregistrat rezultate foarte bune în anii de activitate, asta însă nu este de ajuns pentru întreg raionul, totodată se doreşte de a extinde acţiunile la nivelul structurilor medico-sanitare din localităţi, a mai spus doamna Leşco.

Cei prezenţi s-au pronunţat şi ei asupra subiectului. Vicepreşedintele raionului, Vladimir Nicuţa, s-a arătat alarmat de situaţia din raion privind sănătatea populaţiei: „60% din populaţia raionului sunt afectate de o maladie, este o cifră îngrijorătoare, mai cu seamă că sunt şi mulţi tineri. Sper că extinderea CSPT va contribui la ameliorarea situaţiei”, a menţionat domnul Nicuţa. Problemele cu care se confruntă tinerii sunt atât de ordin medical, cât şi social, natalitatea în scădere fiind doar unul dintre efectele negative ale modului de viaţă pe care îl duc tinerii, a opinat Ludmila Ceban, şefa CMF Soroca.

Organizatorii speră că vor pune bazele unei colaborări în localităţile rurale pentru a promova serviciile atât de necesare tinerilor. În acest scop, la finele atelierului a fost elaborat un plan de acţiuni concrete care vor fi implementate la nivel de raion.

Tatiana Mitrofan

sursa : http://odn.info.md/2012/03/pentru-o-generatie-mai-sanatoasa/Altele din Articole

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Istitutului Mamei și Copilului, Centrului Național de Managament în Sănătate, Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Neovita”, ai proiectului “Extinderea serviciilor de sănătate pritenoase tinerilor - Generaţie Sănătoasă”, UNICEF, și Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, s-au întrunit ...
Citeşte mai mult...
Interviu cu Galina Leşco şefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”, medic obstetrician-ginecolog
Citeşte mai mult...
Portretul de succes al unui adolescent: „Dacă vrei să fii membru al unui grup, trebuie să fumezi măcar o dată”
Citeşte mai mult...
Dacă un adolescent este prea cuminte şi ascultă de toţi din toate părţile, el poate să devină un nevrotic sau un om nefericit, predispus la diverse comportamente riscante”, consideră Galina Leşco, directoarea Centrului pentru Sănătatea Tinerilor „Neovita”.
Citeşte mai mult...
Ne referim la Centrul Prietenos Tinerilor care mai mult de un an activează în incinta Centrului Medicilor de Familie Ungheni şi care urmăreşte...
Citeşte mai mult...
Adolescenții din Moldova și profesioniștii din domeniul sănătății adolescenților au acum două resurse valoroase: „ASISTENȚA INTEGRATĂ A SĂNĂTĂȚII ADOLESCENȚILOR (AISA). Ghid pentru prestatorii de servicii de sănătate la nivel primar” și „PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI DEZVOLTĂRII ADOLESCENŢILOR. Ghid pentru persoanele resursă din comunitate.
Citeşte mai mult...
Centre de sanatate pentru tineri vor fi deschise in toate raioanele din tara. Acestea vor oferi, gratuit, asistenta medicala, juridica, dar si psihologica adolescentilor aflati in dificultate. In prezent, in Moldova, sunt 12 centre de acest fel.
Citeşte mai mult...
Voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Avante” și educatorii Asociației Obștești „Alternativa” au felicitat costeștenii cu ocazia Zilei mondiale a populației.
Citeşte mai mult...
La Centrul medicilor de familie din Cimişlia s-a desfășurat, recent, un atelier de angajare şi orientare a factorilor de decizie locali în extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Tineri pentru Tineri” şi a reunit reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (CNSRGM), ai administraţiei publice locale, medici şi profesori, inspectori pentru minori, asistenţi sociali şi specialişti în protecţia drepturilor copilului, slujitori ai cultului, jurnalişti etc.
Citeşte mai mult...


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 140   Total azi: 67

PAGINA ÎN SUS