Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole

Articole
Sănătatea tinerilor, problema întregii societăţi

Sănătatea tinerilor, problema întregii societăţi

La Centrul medicilor de familie din Cimişlia s-a desfășurat, recent, un atelier de angajare şi orientare a factorilor de decizie locali în extinderea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia „Tineri pentru Tineri” şi a reunit reprezentanţi ai Centrului Naţional de Sănătate a Reproducerii şi Genetică Medicală (CNSRGM), ai administraţiei publice locale, medici şi profesori, inspectori pentru minori, asistenţi sociali şi specialişti în protecţia drepturilor copilului, slujitori ai cultului, jurnalişti etc.

În cadrul acţiunii, moderatorii naţionali Victoria Ciubotaru (CNSRGM) şi Galina Leşco, directoarea CSPT „Neovita” din Chişinău, au informat publicul despre impactul problemelor de sănătate şi dezvoltare a adolescenţilor asupra sănătăţii publice, situaţia actuală în prestarea serviciilor de sănătate prietenoase tinerilor (SSPT) din Republica Moldova, cadrul normativ şi standardele de calitate care reglementează activitatea în domeniu.

Referindu-se la activitatea CSPT „Tineri pentru Tineri” din Cimişlia şi aducându-l drept un exemplu pozitiv, despre care se ştie deja şi la nivel internaţional, specialiştii în domeniul sănătăţii au accentuat necesitatea extinderii reţelei SSPT atât în raionul Cimişlia, prin intermediul oficiilor medicilor de familie din localităţi, precum şi în întreaga republică. Astfel, Ministerul Sănătăţii şi structurile de ramură îşi propun să îmbunătăţească sănătatea şi dezvoltarea tinerilor, inclusiv sănătatea sexuală şi reproductivă, şi să reducă mortalitatea şi morbiditatea maternă şi cea a copilului.

În lista celor mai grave probleme cu care se confruntă tinerii din raionul Cimişlia sunt graviditatea precoce, infectarea cu diferite boli sexual transmisibile, consumul de alcool, tabagismul, practicarea sexului contra plată, abandonul şcolar, precum şi problemele de sănătate mintală. Acestea au fost enunţate în cadrul atelierului de lucru de  către Svetlana Moroz, specialistă în planificarea familiei şi şefă a CSPT „Tineri pentru Tineri”.

Majoritatea participanţilor, printre care membri ai echipei multifuncţionale abilitate cu drept de intervenţie şi de acordare a ajutorului medical, psihologic şi social minorilor şi adolescenţilor aflaţi în situaţii de risc, au subliniat că cel mai frecvent problemele tinerilor pornesc de la  fenomenul emigraţiei de muncă a părinţilor.

Pentru a şti exact cum să acţioneze, moderatorii au propus participanţilor să identifice împreună rolul fiecărui serviciu, în contextul existent de informare, educare, comunicare şi promovare a sănătăţii adolescenţilor. În cele din urmă, s-a ajuns la concluzia că un rol deosebit continuă să-l joace şcoala şi biserica.

Plusul de valoare pe care urmează să-l aducă ulterior acest atelier este mobilizarea societăţii, conlucrarea la nivel local a tuturor actorilor întru susţinerea eforturilor Ministerului Sănătăţii de a extinde serviciile de sănătate prietenoase tinerilor şi a soluţiona problemele de sănătate care afectează grav generaţia tânără.

Luminiţa Netedu

 Altele din Articole

Reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, Istitutului Mamei și Copilului, Centrului Național de Managament în Sănătate, Campaniei Naționale de Asigurări în Medicină, Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor ”Neovita”, ai proiectului “Extinderea serviciilor de sănătate pritenoase tinerilor - Generaţie Sănătoasă”, UNICEF, și Direcţiei Elveţiene pentru Dezvoltare şi Cooperare, s-au întrunit ...
Citeşte mai mult...
Interviu cu Galina Leşco şefa Centrului de sănătate prietenos tinerilor „Neovita”, medic obstetrician-ginecolog
Citeşte mai mult...
Portretul de succes al unui adolescent: „Dacă vrei să fii membru al unui grup, trebuie să fumezi măcar o dată”
Citeşte mai mult...
Dacă un adolescent este prea cuminte şi ascultă de toţi din toate părţile, el poate să devină un nevrotic sau un om nefericit, predispus la diverse comportamente riscante”, consideră Galina Leşco, directoarea Centrului pentru Sănătatea Tinerilor „Neovita”.
Citeşte mai mult...
Ne referim la Centrul Prietenos Tinerilor care mai mult de un an activează în incinta Centrului Medicilor de Familie Ungheni şi care urmăreşte...
Citeşte mai mult...
Adolescenții din Moldova și profesioniștii din domeniul sănătății adolescenților au acum două resurse valoroase: „ASISTENȚA INTEGRATĂ A SĂNĂTĂȚII ADOLESCENȚILOR (AISA). Ghid pentru prestatorii de servicii de sănătate la nivel primar” și „PROMOVAREA SĂNĂTĂŢII ŞI DEZVOLTĂRII ADOLESCENŢILOR. Ghid pentru persoanele resursă din comunitate.
Citeşte mai mult...
Centre de sanatate pentru tineri vor fi deschise in toate raioanele din tara. Acestea vor oferi, gratuit, asistenta medicala, juridica, dar si psihologica adolescentilor aflati in dificultate. In prezent, in Moldova, sunt 12 centre de acest fel.
Citeşte mai mult...
Sănătatea tinerei generaţii este una dintre prerogativele medicilor soroceni. În ultimii ani tot mai multe campanii de informare cu tematica medicală sunt desfăşurate, majoritatea fiind adresate tinerilor.
Citeşte mai mult...
Voluntarii Centrului de Sănătate Prietenos Tinerilor „Avante” și educatorii Asociației Obștești „Alternativa” au felicitat costeștenii cu ocazia Zilei mondiale a populației.
Citeşte mai mult...


ANUNTURI

Informaţii despre cele mai recente evenimente organizate de centrul SSPT, participanţi, subiecte abordate


ISTORII de SUCCES

Găsiţi aici cele mai frumoase practici, istorii de succes, care merită a fi urmate.

 

 
Prima pagină  »  Centrul info  »  Articole
© 2019 Sănătate pentru Tineri, Republica Moldova
Toate drepturile rezervate
Developed by Andrei Madan
Total vizitatori ieri: 140   Total azi: 63

PAGINA ÎN SUS